آشنایی با زبان بدن و حرکات نوزاد و رفع نیازهایش

صرفا به این دلیل که نوزادتان قادر نیست صحبت کند این معنی را ندارد که این موجود کوچولوی دوست داشتنی صحبت های مهمی برای گفتن به شما ندارد. شاید تفسیر زبان بدن مذاکرات تجاری یا حرکات بازیگران سینما را یاد گرفته باشید اما نوزادان زبان خودشان را دارند که به راحتی هم نمی توان از آن سر درآورد. وقتی موضوع تفسیر زبان بدن کودک مثلا زبان بدن نوزاد ۳ ماهه خودتان به میان می آید، متوجه می شوید که مهارت های شما کارایی لازم را در این مورد ندارند.

با وجود این حقیقت که این نوزاد بچه سوم شما است اغلب در درک و تفسیر سکسکه، تکان سر و حالات عجیب و غریب دستانش دچار سردرگمی و ناتوانی می شوید. شما تصور کردید که مکیدن شدید مشت گره کرده اش نشان این است که نوزادتان گرسنه است پس شروع به شیردهی به او کردید تا اینکه ناگهان هرچه خورده بود روی لباس خودش و شما بالا آورد. هماهنگ شدن با ژست هایی که کودک می گیرد حیاتی است، به ویژه قبل از اینکه او بتواند تکلم کند.

زبان بدن نوزاد

زبان بدن کودک: خم کردن پشت بدن

یک کودک خردسال ممکن است پشت خود را به عنوان اعلام سرکشی و عدم اطاعت از شما خم کند اما این حرکت در نوزادان ممکن است واکنشی باشد که آن ها در قبال وجود درد بروز می دهند. در این حالت منشاء درد به احتمال زیاد وجود سوزش در ناحیه قفسه سینه نوزاد است.

کاری که باید انجام دهید

اگر نوزادتان وسط غذا خوردن پشتش را خم می کند یا گریه کرده و شدیدا بالا می آورد این حالت می تواند نشانه وجود رفلاکس معده یا بیماری رفلاکس دستگاه گوارش باشد که نوعی بیماری است که در آن بازگشت جریان اسید معده به نای سبب ناراحتی این ناحیه می شود. همزمان با بالا آمدن اسید معده به سمت نای در میانه قفسه سینه، نوزاد پشتش را خم می کند تا بدین وسیله سوزش ناشی از این حالت را تسکین دهد. اگر به نظرتان رسید که این حرکت ربطی به تغذیه نوزاد ندارد پس دراینصورت می توان چنین برداشت کرد که او خسته شده و نیاز به مقداری نوازش و راحتی دارد.

زبان بدن کودک: لگدپرانی مداوم

شما ممکن است از همین الان یک بازیکن فوتبال یا راکت باز در خانه داشته باشید اما چه عاملی ورای لگدپرانی مداوم نوزاد در زمان حال وجود دارد؟ این بستگی به چگونگی حالات او دارد. اگر کودک به نظر شاد وخندان آمد این حالت به احتمال زیاد نشانه تمایل او به بازی کردن است. اما اگر دارد گریه می کند و بیقرار است احتمالا نشان دهنده این است که موردی سبب ناراحتی او شده است.

کاری که باید انجام دهید

عامل ناراحت کننده نوزاد می تواند هرچیزی از باد معده و پوشک کثیف شده گرفته تا کمربند ایمنی تنگ ماشین باشد بنابراین سریعا نگاهی به نوزاد بیندازید تا ببینید چه عاملی ممکن است سبب ناراحتی او شده باشد. هرچند برخی نوزادان لگدپرانی می کنند صرفا به این دلیل که قادر به انجام این کار هستند.

زبان بدن کودک: کوبیدن سر

مشاهده اینکه نوزاد ۱۰ ماهه شما سر خود را مانند چوب طبل به صورت منظم روی سطح چوبی سخت یا لبه های گهواره اش می کوبد هشدار دهنده است. اما اکثر نوزادان این کار را به صورت مرتب انجام می دهند بدون اینکه به نظر برسد دردی از این کار در سرشان احساس کنند اما چرا؟ نوزادان این حرکات موزون رو به عقب وجلو را آرام بخش می دانند.

کاری که باید انجام دهید

اگر نوزاد سرش را به مدت طولانی اینور وآنور می کوبد به جای اینکه با دیگران بازی کند یا با اسباب بازی های خودش مشغول شود پس باید این موضوع را به پزشک متخصص کودکان ارجاع دهید تا نوزاد را معاینه کند. در نظر داشته باشید که اکثر کودکان این رفتار را تا ۳ سالگی کنار می گذارند.

زبان بدن کودک: گرفتن گوش ها

نباید فورا تصور کنید کشیدن گوش توسط نوزاد مساوی با وجود عفونت در گوش او است. بسیاری از والدین با مشاهده این حرکت فورا نتیجه می گیرند که گوش نوزاد دچار عفونت شده است اما در اکثر مواقع نوزاد با این کارش نشان می دهد که متوجه وجود گوش هایش شده است. در حقیقت، تحقیقات نشان داده اند کودکانی که صرفا گوش های خود را می کشند و هیچ علامت دیگری دال بر بیماری ندارند جزو کودکانی نیستند که دچار عفونت گوش شده اند.

علائمی که شما باید مراقبشان باشید شامل تب، آبریزش بینی و مشکلات مربوط به خوابیدن کودک در هنگام شب است.

کاری که باید انجام دهید

او را به خاطر پیدا کردن این قسمت از بدنش مورد تشویق و تحسین قرار دهید اما به دقت حرکاتش را زیر نظر داشته باشید. گاهی اوقات نوزادان گوش های خود را زمان دندان درآوردن می کشند، به ویژه وقتی دندان های آسیاب نزدیک ۱ سالگی کودک شروع به رشد می کنند. اگر مساله این است یک حلقه دندان گیر یخ زده به دستش بدهید تا احساس راحتی بیشتری کند.

زبان بدن کودک: مشت گره کرده

آیا نوزادتان به نظر آماده مشت زدن می آید؟ اکثر نوزادان هنگام استراحت دستشان را به این حالت نگه می دارند. نوزاد شما هنوز قادر نیست حرکات بیشتری انجام دهد زیرا حرکات انگشت و دست نیازمند رشد بیشتر سیستم عصبی و عملکرد پیچیده تر مغزی در نوزاد هستند.

نوزادان معمولا از سن ۸ هفتگی شروع به باز کردن مشتشان می کنند و در سنین ۳ الی ۴ ماهگی شروع به گرفتن و کشیدن با دستانشان می کنند اما مشت گره کرده ممکن است گاهی نشانه استرس یا حتی گرسنگی نوزاد باشد.

کاری که باید انجام دهید

اگر گرایش نوزادتان به مشت کردن دستانش تا بعد از ۳ ماهگی او ادامه یافت به پزشک کودکان مراجعه کنید.

آموختن زبان بدن نوزاد

زبان بدن کودک: منقبض یا جمع کردن زانوها

نه، کودک شما در حال انجام ورزش ایروبیک نیست.این وضعیت بدنی معمولا نشانه وجود ناراحتی در ناحیه شکم نوزاد است که ممکن است به دلایل مختلفی چون وجود باد معده، حرکات روده یا ابتلا به یبوست باشد. صورتتان را درهم نکشید زیرا نوزادتان به احتمال زیاد دارد درست همان کاری را انجام می دهد که شما پشت در بسته دستشویی انجام می دهید.

کاری که باید انجام دهید

سنجاق قنداق نوزاد را شل تر کنید. اگر مشکل نوزاد وجود باد معده است پس اطمینان حاصل کنید که در طول تغذیه نوزاد با شیر آروغش را بگیرید. اگر نوزاد را با شیر خودتان تغذیه می کنید رژیم غذاییتان را برای وجود هرگونه مواد غذایی نفخ آور از قبیل کلم بروکلی یا حبوبات بررسی کنید. اگر فکر می کنید مشکل کودک یبوست است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید.

زبان بدن کودک: تکان خوردن دست ها

صحنه به این صورت است که نوزاد در حالت خواب و بیداری است و به صورت کامل آماده به خواب رفتن است اما هنگامی که او را به آرامی درون گهواره اش می گذارند دستان نوزاد به حالت شلاقی کنار بدنش میفتند و در اثر آن نوزاد تکان می خورد و چشمانش باز می شود به طوریکه کاملا خواب از سرش می پرد. این یک واکنش معمول در نوزادان است. در واقع این واکنش یک نام علمی هم دارد که آن را Moro reflex می نامند و سبب می شود نوزاد هروقت که توسط صدا، نور و روشنایی یا حرکت ناگهانی در اطرافش تکان خورد به طور ناگهانی دستانش را به طرفین پرتاب کند و سپس سریعا آن ها را به میانه بدن بازگرداند.

کاری که باید انجام دهید

این واکنش که معمولا بعد از ۳ یا ۴ ماهگی نوزاد ناپدید می شود پاسخی است به از دست دادن ناگهانی حمایت از جانب والدین که نوزاد اغلب اوقات هنگامی که حس افتادن به او دست می دهد از خود نشان می دهد. این حالت از زبان بدن کودک عادی است اما می توانید واکنش یکه خوردن نوزاد هنگام بیدار شدن را با قنداق کردن او هنگام چرت زدن و خوابیدن در شب مرتفع کنید.

آموختن زبان اشاره به کودک را شروع کنید

زبان اشاره فقط برای ارتباط با کودکانی که دارای مشکل شنوایی هستند، یک راهکار مؤثر نیست. حتی اگر کودک شما هیچ مشکل جسمی هم نداشته باشد، آموختن زبان اشاره به کودک کمک می کند تا قبل از رشد مهارت های زبانی و شروع حرف زدن کودکان با شما ارتباط برقرار کرده و نیازهای خود را به شما بفهماند. زبان اشاره کمک می کند تا بدون گفتن حتی یک کلمه با کودک خود رابطه ی مؤثری داشته باشید.

چرا آموختن زبان اشاره به کودک اهمیت دارد؟

من نمی دونم بچه م چی می خواد . این جمله یک گفته ی شایع در میان والدین کودکان نوپاست. بسیاری از والدین، تا زمانی که کودک زبان باز نکرده است، از درک بسیاری از خواسته های او عاجز هستند یا به زمان زیادی برای آزمون و خطا نیاز دارند تا زبان اشاره ی کودک خود را بفهمند. بنابراین بهتر نیست که زبان اشاره ی نوزادان را یاد بگیرید تا قبل از حرف زدن او متوجه خواسته ها و نیازهایش بشوید؟

آموختن زبان اشاره به کودک شامل یاد دادن مجموعه ای از اداها و حرکات به نوزاد و کودک نوپا است تا بتواند نیازهای اساسی خود مانند گرسنگی یا خواب آلودگی را بیان کرده و در در کنار آن با کلمات جالب مانند اسم حیوانات درگیر شود. چرا بهتر است زبان اشاره را یاد بگیریم؟ والدین معمولاً متوجه می شوند که مهارت کودکان در استفاده از دست هایشان، قبل از مهارت آنها در استفاده از عضلات پیچیده تر زبان و تارهای صوتی آنها گسترش می یابد. هم والدین و کارشناسان کودک توافق دارند که ارتباط با کودک با استفاده از اشاره، می تواند پریشانی او از عدم توانایی ارتباط با شما (و همچنین وحشت شما از عدم توانایی درک او) را کاهش دهد.

زمانی که کودک شما به نوپایی نزدیک می شود، جیغ و داد زیادی در خانه شنیده می شود . این را مادر یک کودک ۱۸ ماهه می گوید. بسیار مفید است که کودکم بتواند به من بفهماند که بیسکوییت های بیشتری می خواهد و او این کار را با استفاده از زبان اشاره ای که برای کلمه ی بیشتر به او یاد داده ام انجام می دهد.

گاهی از او می پرسم: می خوای بریم لالا؟ و او علامت خوابیدن را نشان می دهد و لبخند می زند . اگر تمایل دارید که زمانی را صرف یادگیری علامت ها و استفاده ی هر روزه از آنها کنید، آموختن زبان اشاره به کودک می تواند یک مزیت خوب برای شما و کودک شما باشد در کنار اینکه جالب و خوشایند هم هست.

محققان بیان می کنند که ممکن است این زبان به تقویت آی کیوی نوزاد هم کمک کند. اما ما در اینجا از زبان اشاره برای کمتر کردن گریه ی بچه ها استفاده می کنیم.

زبان نوزاد

آموختن زبان اشاره به کودک را شروع کنید

کارشناسان می گویند که شما می توانید استفاده از زبان اشاره را در ۶ یا ۷ ماهگی نوزاد شروع کنید اما دست کم ۲ تا ۳ ماه زمان می برد تا بتوانید نتایج آن را مشاهده کنید، به این معنی که کودک نیز با همان زبان با شما حرف بزند. بهرحال هیچ زمانی خیلی زود یا خیلی دیر نیست.

سارا، که مادر یک دختر ۱۴ ماهه است، از زمان تولد کودک خود از زبان اشاره برای خوردن ، شیر و بیشتر استفاده کرده است. سارا می گوید که دخترش از شش ماهگی می توانسته با زبان اشاره صحبت کند.

برای آموختن زبان اشاره به کودک لازم نیست که زمان جداگانه ای صرف کنید. تمام کاری که باید انجام دهید این است که در زمان گفتن یک کلمه ی خاص در طول روز، یک حالت و ادا را ایجاد کنید. کلید موفقیت، ثبات و پافشاری شما در انجام قسمت خودتان است: هر بار که به کودک شیشه ی شیر او را می دهید، باید بگویید شیر و ادای مخصوص شیشه ی شیر را دربیاورید.

می توانید این علامت ها را از وب سایت ها، در کلاس های متفرقه یا از طریق کتاب یا ویدیو پیدا کنید. مهم نیست که از چه متدی استفاده می کنید یا حتی علامت ها را دقیقاً مطابق تصاویر کتاب انجام می دهید یا خیر. شما می توانید این زبان را بر اساس نیازهای خود و کودکتان تغییر دهید (بهرحال بچه ها معمولاً ورژن ابداعی خودشان را به کار می گیرند). تنها نکته ی مهم این است که شما و کودکتان متوجه معنی علامت ها بشوید.

آیا زبان اشاره مانع یادگیری مکالمه توسط کودک من می شود؟

به هیچ وجه! در واقع تحقیقات نشان داده اند که بچه هایی که زبان اشاره ی نوزادان را فراگرفته اند در دو سالگی دارای دایره ی لغات وسیع تر نسبت به بچه های دیگر هستند.

برای مثال در مورد کلمه ی هواپیما ، یک مادر که آموختن زبان اشاره به کودک را مدنظر قرار داده است، این کلمه را تنها با علامت نشان نمی دهد. او کلمه را ادا کرده و درباره ی پرواز هواپیما در آسمان صحبت می کند. این گفته به این معناست که کودک دو منبع ارتباطی را دریافت می کند: علامتی که با دست ها نشان داده می شود و کلماتی که صحبت می شوند. این ارزش افزوده همان چیزی است که تفاوت را ایجاد می کند.

همچنین زبان اشاره به کم کردن سطح پریشانی کودکان کمک می کند. مطالعه ای که توسط دانشگاه کلمبیا انجام شده است، نشان می دهد که کودکان بسیار احساساتی دیرتر از کودکان دیگر شروع به حرف زدن می کنند (انرژی احساسی که این کودکان خرج می کنند ممکن است سهم انرژی ذهنی آنها را بگیرد). اما اگر شما سطح پریشانی آنها را با آموختن علامت ها پایین بیاورید، می توانند صحبت کردن را سریع تر و بهتر فرابگیرند.

به علاوه، والدینی که از زبان اشاره استفاده می کنند، زمان بیشتری را با کودک خود می گذرانند تا چیزهای مختلف را به او معرفی کنند. این مورد نیز توضیح می دهد که چرا استفاده از زبان اشاره باعث تقویت رشد تکلم کودک می شود.

  • گروه مقاله

    روانشناسی نوزاد

  • منبع

    کودکت

  • تاریخ بروزرسانی ۱۴ بهمن ۹۸
تبلیغ ویژه مهدکودک